thailandbild_kravaller

Beväpnade soldater på Bangkoks gator kvällen efter statskuppen 22 maj 2014. Foto: Kalle Bergbom

Just nu pågår en het och relevant debatt om Sveriges vapenexport till diktaturen och människorättskränkarregimen Saudiarabien. Men det finns skäl att ifrågasätta svensk handel med fler länder, som semesterparadiset – och militärdiktaturen – Thailand.

Sveriges band till Thailand är starka. Landet är en stor köpare av svenska vapen. Många svenska företag finns på plats i landet som fängslar oliktänkande, hotar fackligt aktiva och utnyttjar migrantarbetare från Burma. Militärstyret vill nu införa en lag som ger dem rätt att gripa civilpersoner och hålla dem i förvar i upp till 84 dagar utan formell anklagelse eller omvärldens insyn.

I Sverige råder tystnad. Reseföretagen fortsätter sin verksamhet och de svenska turisterna får inte, och vill kanske inte, känna till missförhållandena som råder på svenskhotellen. När Sverige inledde JAS-affären med Thailand 2007 fick den inre väpnade konflikten i landets sydligaste provinser, som nu krävt över 5 000 dödsoffer, inte komma emellan.

Sveriges fortsatta affärer med Thailand betyder mycket för psykologin kring svenskarnas okritiska omfamnande av en sedan länge havererad rättsstat. Det är dags att Sveriges regering och de svenska företagen börjar agera förebild och följer sina egna riktlinjer om att skydda och respektera de mänskliga rättigheterna.

Läs vår debattartikel i SVT Opinion här.

  • Fokusområden: Högrisk och konflikt
  • Publikation: Artikel
  • Region: Asien

Senast publicerat

Presskontakt

jenny-sv
Jenny Haraldsson Molin