Andy Hall besökte Stockholm för möten med svenska företag tidigare i år. Foto: Swedwatch

Andy Hall dömd till fängelse i Thailand

En domstol i Bangkok dömde på tisdagen den brittiske mr-försvararen Andy Hall till tre års fängelse och böter. Domen är ett hårt slag mot kampen för utsatta migrantarbetares rättigheter, och yttrandefriheten, i Thailand.

Människorättsförsvararen Andy Hall, baserad i Thailand de senaste tio åren, bidrog med research som avslöjade omfattande övergrepp mot burmesiska migrantarbetare inom den thailändska fruktindustrin. Åtalet mot Hall väcktes efter att Finnwatch, Swedwatchs motsvarighet i Finland, publicerat rapporten ”Cheap has a high price” 2013, om slavliknande arbetsförhållanden i bland andra den thailändska ananasproducenten National Fruit Company Ltd's fabriker. På tisdagen dömdes han till tre års fängelse och böter om motsvarande drygt 53 000 kronor för förtal och brott mot datalagen. 

-          Migrantarbetare i Thailand tillhör de mest utsatta grupperna av arbetare i världen. De kränks, misshandlas och utnyttjas systematiskt, varje dag. Den utdragna rättssaken har i sig varit en kampanj för att tysta Andy Hall, säger Kalle Bergbom, rapportchef på Swedwatch. 

-          Domslutet får oöverskådliga konsekvenser, i flera lager. Det är en tragedi för Andy Hall, vars enda brott är att han stått upp för mänskliga rättigheter. Det är också ytterligare ett dråpslag mot alla de tusentals rättslösa migrantarbetare som han ger en röst. Och mot det fria ordet i Thailand, där militärjuntan för en intensiv jakt på alla som vågar ifrågasätta regimen. Med det här skräms allt fler till tystnad.

I rollen som en av Sydostasiens främsta experter på migrantarbetares rättigheter, bland annat som rådgivare till organisationen Migrant Worker Rights Network (MWRN), har Andy Halls engagemang lett till ökad internationell medvetenhet kring utnyttjandet av migrantarbetare i Thailand, inom industrier som kräver mycket arbetskraft. 

Under de senaste decennierna har burmeser och kambodjaner till stor del ersatt thailändare inom sektorer som fisket, byggnadsindustrin, plantager, livsmedelsproduktionen och turismen. Migrantarbetarna tillåts inte bilda egna fackföreningar och erbjuds ett mycket svagt rättsligt stöd. Arbetsgivarna kan därför enkelt pressa lönerna och med liten risk för repressalier behandla migranterna som de vill. Rekryteringen av arbetskraft från grannländerna går ofta genom ljusskygga och skrupellösa agenter och bemanningsföretag. Det är vanligt att migrantarbetarnas id-handlingar beslagtas och att de försätts i skuldslaveri genom orättmätiga löneavdrag och rekryteringsavgifter. 

MWRN bidrog med research till Swedwatchs uppmärksammade rapport ”Vingklippta rättigheter” (2015), som avslöjade allvarliga övergrepp mot burmesiska och kambodjanska migrantarbetare i thailändska kycklingfabriker som exporterar till Sverige och EU.

-          Att Andy Hall straffas för sin kamp mot modernt slaveri vittnar ytterligare om hur respekten för mänskliga rättigheter i Thailand är i fritt fall. Domen gör det nu med största sannolikhet ännu svårare för andra som arbetar för att skydda de mest utsatta, i en kontext av utbredd människohandel där just detta engagemang behövs som allra mest, fortsätter Kalle Bergbom.

Domstolen dömde Andy Hall till fyra års fängelse och böter om 200 000 baht, motsvarande drygt 53 000 kronor, men straffet reducerades till tre års villkorlig dom och 150 000 thailändska baht i böter. Så länge Hall inte begår olagliga handlingar under sin skyddstillsyn kommer han inte behöva avtjäna straffet i fängelse. Andy Halls försvarsteam kommer att överklaga domen.

Det thailändska företaget National Fruit Company Ltd driver även en stämningsansökan mot Andy Hall med anspråk på skadestånd om totalt 400 miljoner baht, drygt 100 miljoner kronor. Processen har pausats i väntan på tisdagens domslut i brottsmålen.

Kungsholmsgatan 10
112 27 Stockholm
Sweden
+46-(0)8-52 52 03 70
info [at] swedwatch [dot] org